čtvrtek 5. července 2018

Microsoft Windows 1.0 Developer Release 5

Napsal: Benjamín Morozov
Windows 1.0 Development Release #5 je předběžná verze systému Windows 1.0. Tato sestava je pátá z development vydání, která má pomoci vývojářům aplikací navrhnout a rozvíjet své aplikace pro práci s Windows. Jako takové obsahuje ukázkové aplikace (některé dokonce i se zdrojovým kódem). Podle "INSTALL.bat" byla sestavena v letech 1984-11-01. Jedná se o nejdřívejší stavbu systému Windows.
Ve výchozím nastavení je tato sestava nainstalována do "C:\windows\test" s vývojovými prostředky v "C:\windows\bin". Zdroje jsou uloženy v souborech .res mimo spustitelné soubory. Celková filozofie designu uživatelského rozhraní nebyla dosud vyvinuta, což lze vidět v dialogových oknech - některé používají spíše lištu Menu než tlačítka OK a Cancel.
Systémové požadavky 

Podle "INSTALL.bat" je nutné:
The following equipment is required:
 

•    IBM XT or AT
•    512 K memory.
•    Floppy disk configured as DRIVE A:.
•    Hard disk configured as DRIVE C:.
•    Color graphics card.
•    External console connected to COM1: ( debugging ).
•    Microsoft mouse ( bus or serial ).
•    Timer.
The following software is required:
•    2.x or 3.0 MS-DOS


Instalace
Instalace se provádí pomocí jednoduchého batch skriptu s názvem "INSTALL.bat". Tato sestava závisí na myši IBM XT nebo AT a Bus / Serial.
Pokaždé, když jste chtěli Windows spustit, museli jste spustit příkazy "path C:\windows\bin", "cd C:\windows\test" a "mswin" (nebo příkazy přidat do "AUTOEXEC.bat" pro automatické spuštění Windowsu po spuštění PC)
Nálezy, opravy, zlepšení
Zpráva o selhání - tato sestava obsahuje varovné dialogové okno, které říká "Windows is about to crash". Je avšak velmi těžké ho vyvolat, protože se systém obvykle buď sekne, nebo selhá hned.
Podpora Hercules-e
Tato verze podporuje grafiku CGA (640 * 200) a Hercules (720 * 348). Avšak, ve výchozím nastavení jsou nainstalovány pouze ovladače CGA. Je snadne přejít z jednoho na jiný, stačí postupovat podle těchto jednoduchých kroků
Odkazy na minulost
Pokud se podíváte na "REMOVE.bat" (ve složce "WINDOWS"), uvidíte mnohem starší datum - 29/05/84. Je možné, že tento soubor byl znovu použit z prědchozí sestavy, pravděpodobně z vývojové verze 1, která byla vydána v roce 1984-05 podle InfoWorld 1984-05-07. Také, pokud se podíváte na instalační proceduru v "INSTALL.bat", zjistíte, že vyprázdní některé složky, ale zcela odstraní "\windows\lib". Je možné, že předchozí verze používaly tuto složku, zatímco DR5 používá místo toho pouze "\lib". Dávkový soubor pro odinstalování systému Windows "REMOVE.bat", se nestará o "\windows\lib", ale uvádí "\lib", takže byl buď upraven, nebo sestava, ze které tato pocházela používala "\lib". Jediný odkaz na předchozí vydání v poskytnuté dokumentaci, je ve "QANDA.doc" (ve "\windows\doc"), kde se píše: "Program "RC.exe" měl malý souborový buffer. Prostě nemohl zvládnout vaše velké menu. Chyba byla opravena.". Dokumentace obsahuje pouze jedno časové razítko a to je 16/10/1984 16:37 v "GRAPH.doc" (také v "\windows\doc"). Soubory nebyly změneny tak, aby měli stejné datum, takže můžete jasně vidět, kdy byl každý soubor vytvořen a upraven.
Odkazy na budoucnost
V "QANDA.doc" je několik krát zmíněno nadcházející lednové vydání: "By our January release, our goal is to..." a "In our January release, there will be...". Vzhledem k tomu, že Alpha byla vydána v letech 1985-01, pravděpodobně to znamená, že meziDR5 a Alpha nebyly vydány další zprávy.
Odkazy na budoucnost
"RC.exe" (v "\windows\bin") obsahuje řetězec "MarkTaylor" v offsetu 730C. Je to výchozí hodnota souboru "DEF", pokud nezadáte jinou hodnotu pomocí "/D".
Zdrojový kód obsahuje také několik vtipných komentářů:
MENUID.C:
/*----------------------------------------------------------------------------
"Some people, they like to go our dancing, and other people
[like main], they do all the work . . .
"
----------------------------------------------------------------------------*/

/*----------------------------------------------------------------------------
Our mad chicken-with-it's-head-cut-off error abort routine.
----------------------------------------------------------------------------*/
PPDEMO.C:
/* figure out how many "characters" can fit on a line and down the screen */
/* NOTE: this routine is very stupid. These two lines get executed only */
/* once, and if the size of the window changes, it does not adjust. */
Ikony
Systém Windows 1.0 představil formát ikony a kurzoru (soubory ".ico" a ".cur"), ačkoli byl v systému Windows 3.0 změnen na to, čím je teď. Tyto dva formáty nejsou kompatibilní, ale soubory mohou být převedeny z jednoho na druhý bez velké práce.
 

Ikona "SAMPLE.exe" je Superman Logo


 

V programu "WINDOWS.res" existuje ikona bomby, která má být použita při chybových zprávách, ale ani systém Windows ani žádná zahrnuta aplikace nikdy nezobrazí skutečné chybové hlášení, pouze varování. Ikona chyby byla později změnena na ruku, která dělá gesto "zastavení", ačkoli původní volba bomby naznačuje, že vývoj systému Windows byl silně ovlivněn Apple Macintosh, který také používal bombu jako ikonu chyby.
Užití bomby jako chybového hlášení v Apple Macintosh

Také v "WINDOWS.res" je nepoužívaná ikona s názvem "TRASH", což ukazuje, že starší sestavy měly košové funkce nějakého druhu. To je podporováno fotografiemi a články popisujícími starší verze, kde je tato ikona viditelná a je popsána jako místo, kde jsou soubory vyřazeny.
Mock-up aplikace
DR5 obsahuje několik modelových aplikací spolu s jejich zdrojovým kódem.

ARCHITEKTURA: x86 16-bit

DŮLEŽITÁ POZNÁMKA!
Pro Windows 1.0 DR5 máme emulátor, kde si jeho prostředí můžete sami vyzkoušet, článek o něm zde

Žádné komentáře:

Okomentovat